Isnin, 14 November 2011

Lupa Dan Lalai Dengan Allah

Dimaksudkan orang yang lupa dan lalai dengan Allah ialah ia tidak mengendahkan atau mengabaikan perintah Allah dan Rasul.Antara sebab mereka tidak mengendahkan dan mengabaikan segala perintah Allah ialah kerana hati mereka tidak ada rasa takut dan gerun dengan Allah serta tidak takut dengan seksaan Allah di akhirat ( neraka).Maka sebab demikianlah mereka dengan sewenang-wenangnya melanggar perintah Allah,tanpa mengendahkan ancaman Allah.Selain daripada itu yang menyebabkan seseorang itu lalai dengan perintah Allah dan larangan Allah,ialah hawa nafsu.Lalu mereka cuma memikirkan bahawa kehidupan ini cuma di dunia tanpa memikirkan ehwal akhirat.

      Dalam al-Quran,Allah mengingatkan orang yang lalai dengan duniawi.Firman Allah,


Maksudnya: Wahai orang yang beriman janganlah harta-harta dan anak-anak kamu melalaikan kamu dari mengingati Allah . Siapa yang bersikap demikian (lalai dengan duniawi) , dia adalah orang yang rugi".
                                                                                      (al-Munafiqun : 9 )

Firman Allah lagi,


Maksudnya:"lelaki yang dilalaikan oleh perniagaan dan jual-beli daripada mengingati Allah dan lalai daripada mendirikan solat dan daripada mengeluarkan zakat , maka ditakuti akan sesuatu hari nanti hati dan penglihatan mereka menjadi gongcang."
                                                                                          (an-Nur : 37)

Tentang orang yang lalai dan tidak mengendahkan peringatan,Allah mengancam mereka,firman-Nya,


Maksudnya:"sesungguhnya kami akan jadikan (memenuhi) neraka jahannam dengan golongan jin dan manusia, yang mana mereka mempunyai hati tetapi tidak mahu memahami, mereka mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat kebenaran, mereka mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar kebenaran. Mereka umpama binatang ternakan, bahkan lebih dahsyat dan sesat lagi daripada itu. Mereka itulah orang yang lalai (daripada peringatan Allah)."
                                                                                      (al-A'raf : 179) 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan